Czas na kawę, której nie musimy parzyć.

palarnia-kawa-sklep-online

Niezwykła kawa, prosta w przygotowaniu.

Cold brew to słowa opisujące kawę, która mimo szybkiego rozprzestrzenienia się po światowym rynku i zaakceptowaniu jej przez większość kawoszy, jak i ludzi pijących odświętnie, czy też dla klasycznego pobudzenia. Mimo tak ciepłego przyjęcia kawa przygotowywana na zimno dalej budzi ogromne zaskoczenie i jest tematem wartym przybliżenia dla niektórych osób. Przedstawimy Państwu, w jaki sposób przygotować swoją własną kawę cold brew, oraz czym dokładnie jest i czym wiąże się jej fenomem.

Dobra kawa to w dzisiejszych czasach rytuał, który kultywujemy każdego ranka w niemal wszystkich stronach świata. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie energicznego wejścia w nowy dzień bez kubka kawy. Napar ten jest od setek lat nieodłącznym elementem wielu kultur bez względu na wyznania religijne, czy też przysposobienie polityczne. Przez ten cały ogrom czasu przeszedł wiele transformacji, dzięki czemu możemy cieszyć się teraz jego różnymi postaciami. Znajdziemy kawy, które będą miały łagodniejszy smakaromat, ale też te będące znanym każdemu motorem napędowym, a swoją mocą dostarczą dawkę kofeiny i przeciwutleniaczy pomagających nam kroczyć od dnia do dnia. Najróżniejsze gatunki kaw ewoluują do tej pory. Ostatnimi czasy na popularności zyskuje rodzaj kawy będący doskonałą odskocznią od klasycznej kawy parzonej, takiej jak na przykład espresso.

Doskonały sposób na ochłodzenie.

Jak wszystkim wiadomo kawa jest przez nas wielbiona nie od dziś. Co jednak z osobami, które nie przepadają za ciepłymi napojami, a i takowych nie brakuje. Cold brew dzięki swojej specyfice może być doskonałym atrybutem, gdy przyjdzie nam się mierzyć z upałami, z ciepłą pogodą. Doskonałą alternatywą dla lansowanych od kilku lat przez media społecznościowe napoi energetycznych. Zamiast sięgać po kolejne dawki kofeiny pochodzącej z nienaturalnych źródeł, połączonych z dziesiątkami barwników i substancji konserwujących sprawdźmy w najbliższym czasie, czy pobliska kawiarnia nie serwuje przypadkiem kawy przygotowywanej na zimno. Możemy zachować doskonały smak i aromat tego napoju wybierając rozwiązanie w zgodzie z naszym zdrowiem.

Jak wygląda proces przygotowania kaw cold brew?

Uchylając rąbka tajemnicy o specyfiku, jakim jest kawa przyrządzana na zimno, bez parzenia warto powiedzieć o tym, jakie ciekawostki stoją za całym procesem przygotowywania tego napoju.

Zatem tak jak zostało wspomniane powyżej pamiętajmy przede wszystkim o tym, że ten rodzaj kawy nie jest poddawany klasycznemu procesowi parzenia. Cold brew zostaje przetworzone w działaniu znanym pod nazwą maceracja, przez co całość trwa nieco dłużej, lecz jest przygotowane od początku do końca w niskiej temperaturze. Maceracja to nic innego jak moczenie pewnej substancji, czy też surowca w wodzie w celu zmiękczenia całości i wydobycia z niej pożądanych przez nas składników. W przypadku maceracji kawy pożądanym efektem będzie oczywiście wyekstraktowanie do naszego naparu solidnej dawki kofeiny, jak i zapewnienie całości intensywnego smaku i aromatu, który nie zawsze jest możliwy do osiągnięcia w takiej postaci podczas kontaktu z wrzącą wodą.

Przygotowanie prostsze niż myślisz.

Macerowanie naszej ulubionej kawy na zimno to proces, który wykonamy bez problemu w domowych warunkach. Kawiarnia na rogu z pewnością zaserwuje nam pyszną macerowaną kawę o przyrządzenie, której nie musimy się martwić. Jednak, czy warto odbierać sobie tą satysfakcje płynącą z własnoręcznego wykonania tak pysznego napoju pobudzającego i chłodzącego nas zarazem w upalne dni? Z pewnością większa ilość osób przygotowywała sobie tego rodzaju kawę, gdyby wiedziała jak prosta jest to czynność. Dlatego z całą pewnością warto o tym wspomnieć.

Jeżeli nie posiadacie w domu żadnych specjalistycznych urządzeń do przyrządzenia cold brew nie stanowi to przeszkody. Jedyne czego będziecie potrzebowali to słoik, w którym umieścicie swoją ulubioną kawę z wodą i coś do odcedzenia całej substancji od pozostałości w postaci fusów na końcu tego działania. Jak widać braki w sprzęcie nie są żadną wymówką. Chłodną kawą możemy cieszyć się nawet w polowych warunkach.

Kiedy zabierzecie się już za przygotowanie swojej własnej zimnej kawy pamiętajcie o dopasowaniu smaku, którym będziecie mogli się cieszyć popijając napój znajdujący się w efekcie końcowym. Bardzo ważne aspekty składające się na smak i aromat macerowanej kawy wpływa pochodzenie ziaren wykorzystanych podczas połączenia z wodą. Pamiętajmy o tym, że woda jest tylko stabilizatorem całości i nie zmienia jakości naszej kawy. Chcąc zadbać o odpowiednie natężenie smaków musimy pamiętać o stopień, w jakim zostały wypalone ziarna naszej kawy, ale i proporcje, które uwzględnimy. Najlepiej sprawdzi się tutaj standardowa metoda prób i błędów. Idealna kawa, która za każdym razem, gdy ją przygotujemy wywoła uśmiech na naszych ustach nie może być ani zbyt mocna, ani zbyt słaba. Niektórzy będą preferowali wywar popychający wręcz do działania, wówczas muszą wywarzyć ilość zapewniającą intensywny smak i zwiększoną dawkę kofeiny na porcje. Niektórzy zaś wolą delikatny napój, który sprawdzi się w akompaniamencie ze słodką przekąską po obiedzie.

Najważniejsze jest to byśmy pili swoje cold brew w sposób, który najbardziej nam odpowiada.

Jakie proporcje będą odpowiadały kolejnym rodzajom kawy?

Wspominając o ważnym aspekcie, jakim jest stopień mocy naszej kawy przybliżmy proporcje kawy użytej do procesu maceracji. Jeżeli celem jest uzyskanie delikatnego napoju przypominającego mocą i konsystencją herbatę zaleca się zacząć od dodawania około 50 gramów ziaren kawy na litr wody.

W przypadku wszystkich tych, którzy poszukują mocnych wrażeń i chcą od swojego wywaru czegoś więcej niż delikatnego smaku. Pragną zaznać czarnej, aromatycznej głębi kawowej zalecamy rozpocząć eksperymentowanie z maceracją ziaren w domowych warunkach od 60-70 gramów kawy na litr wody i ewentualnie zwiększać od tej wartości w celu poszerzenia zasobów kofeiny w napoju aż do pożądanego skutku.

Zdrowotne aspekty maceracji kawy.

Maceracja kawy to moda, która ma rozbudowane podłoże zastosowań. Przygotowana w ten sposób kawa ma za zadanie nie tylko wydobyć jak najwięcej aromatów, jak najwięcej da się smaku do naszego codziennego napoju. Proces maceracji ma ogromny wpływ na aspekty zdrowotne związane z częstym spożywaniem różnego rodzaju kawy. Przede wszystkim nie mówi się o naukowym fakcie związanym z wydobywaniem się kwasów do wody podczas poddawania kawy obróbce w wysokiej temperaturze. Kawa, która została zaparzona na ciepło zawiera w sobie kwasy mogące negatywnie wpływać na ludzi cierpiących na choroby żołądkowe, jak i tych, którzy miewają kłopoty z trawieniem i refluksem. Przygotowując kawę na zimno w prosty sposób zapobiegamy wydzielaniu się kwasów do naparu, dzięki czemu możemy zażegnać kłopoty z nadkwasotą żołądkową. Jeżeli znasz kogoś cierpiącego na zgagę, czy nawet sam miewasz tego typu dolegliwości warto o tym pomyśleć podczas najbliższego przygotowywania swojej dziennej porcji kawy.

Wady związane z maceracją.

Jak wiadomo zdrowie to rzecz święta i nie można tego kwestionować. Warto zatem zadać sobię odrobinę trudu, jeżeli może to pozytywnie wpłynąć na nasz organizm i poprawić jego kondycję. Należy jednak nadmienić to, że macerowanie kawy nie jest procesem pozbawionym wad. Nie istnieje przecież rzecz, która jest zbudowana tylko i wyłącznie z zalet i każdy twardo stąpający po ziemi człowiek doskonale zdaje sobie z tego sprawę.

Czas, który należy poświęcić na przygotowanie naszego wyśmienitego cold brew może być czynnikiem, który wykluczy chęci porzucenia tradycyjnych metod zaparzania kawy gorącą wodą.

Zazwyczaj każdy człowiek należący do grupy kawoszy, pijący kawę dla smaku niemal każdego dnia złapie się za głowe, gdy tylko powiemy mu o tym, że musiałbym czekać na swój napój godzinę, czy też dłużej. Bez dwóch zdań proces maceracji ustępuje tutaj znanemu wszystkim procesowi parzenia kawy. Przygotowanie jej w zimnej wodzie może przynieść ogrom korzyści związanych ze smakiem, aromatami, jak i obniżoną zawartością wydzielanych kwasów do naparu. Nie każdy jednak znajdzie czas na to, by poświęcić godzinę na czekanie, kiedy najdzie go ochota na nagłe wypicie kawy, skoro może ją po prostu zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut.

Mimo wszystko pamiętajmy o tym, że nawet kiedy spieszymy się w ciągu dnia zawsze możemy przygotować sobie cold brew za wczasu, przed posiłkami, czy nawet poprzedniego dnia wieczorową porą po pracy. Tak przyrządzony, chłodzący napój będzie na nas czekał i nie będziemy musieli wówczas mierzyć się z czasem w trakcie jego przygotowywania.

Triki pozwalające na przygotowanie idealnego cold brew.

Warto wspomnieć o kilku sztuczkach i dodatkach, jakie możemy wykorzystać, by nasza kawa “parzona” na zimno zbyt prędko nam się nie znudziła i za każdym razem pobudzała nie tylko nasze umysły, ale i kubki smakowe.

Każdy z czasem będzie dochodził do wprawy. Im więcej tego rodzaju kawy wykonamy, tym lepiej wyjdzie nam to na przyszłość. Przedstawimy Państwu kilka cennych porad, które mogą zoptymalizować praktykowanie tłoczenia swoich ulubionych kaw na zimno.

Przede wszystkim wykonana w ten sposób kawa może się nieco różnić smakowo. Dlatego o ile standardowe dodatki w postaci mleka i cukru mogą wystarczyć, nie oznacza to, że zadowolą koniecznie każdego. Maceracja kawy to idealny moment na eksperymentowanie ze smakami. Kiedy wyposażymy się już w gotowy do wypicia, zimny napar pomyślmy o dodatkach, które będą nam upiększały jego smak.

W alternatywie do mleka i słodzików polecamy wypróbowanie ekologicznych zamienników, jakimi są napoje kokosowe, migdałowe, owsiane, czy też z innego rodzaju orzechów. Posłodzić nasze cold brew możemy zaś cukrem waniliowym. Każdy niestandardowy dodatek, który wypróbujemy pomoże odkryć nowy sposób na zmianę smaku, jak i będzie zapobiegał znudzeniu dostarczając coraz to nowszych wrażeń smakowych. Pamiętajmy o tym, że dodatki do kawy mogą też całkowicie zmieniać jej smak, tak jak jest to w przypadku syropów do kaw.

Dodaj komentarz