Jak przechowywać herbatę?

 Herbata jest bardzo popularnym i lubianym napojem, zarówno odmiana biała, jak i czarna, czerwona (rooibos), zielona czy oolong. Wiele zwolenników ma także smaczna herbata owocowa. Jednakże nie każdy z nas ma świadomość tego, jak powinno się przechowywać herbatę, aby na długo zachowała swój aromat oraz świeżość. Przeważnie herbata trzymana jest w papierowym pudełku, w jakim ją kupiliśmy, jednak nie jest to odpowiedni sposób przechowywania. Herbata bardzo szybko przyjmuje wszelkie zapachy z jej bliskiego otoczenia, przez co traci smak. Właściwie przechowywanie herbaty przede wszystkim zagwarantuje nam to, iż susz nie straci swojego aromatu, smaku oraz właściwości prozdrowotnych. Herbata jest niezwykle wrażliwa na czynniki zewnętrzne, wchłania wilgoć z otoczenia, przez co pleśnieje, natomiast przesuszona może tracić swój pierwotny aromat. Oprócz tego łatwo pochłania zapachy, zmienia smak oraz właściwości pod wpływem światła.


O czym należy pamiętać w trakcie przechowywania herbat?



Przechowuj herbaty w próżni



    Liście herbaty wystawione na działanie tlenu wraz z upływem czasu mogą fermentować. Mimo tego, iż susz będzie trzymany w hermetycznym pojemniku, nawet w tym przypadku pomiędzy listkami a wolną przestrzenią w pojemniku będzie towarzyszył im tlen. Pewni producenci herbaty korzystają z technik płukania azotem w trakcie procesu uszczelniania próżniowego, dzięki czemu można zapobiec wystawieniu suszu, na niekorzystne działanie tleni. Niektórzy producenci stosują także tak zwane pochłaniacze tlenu. Takie absorbery zawierają w sobie przeważnie żelazo oraz sól. Znajdujące się w hermetycznym pojemniku, działają poprzez utlenianie żelaza, przez co w pojemniku pojawia się rdza. Kiedy żelazo zostanie utlenione, wówczas straci ono swoje właściwości, z tego względu jest on najlepszym rozwiązaniem do długotrwałego przechowywania. Jeśli naczynie jest stale otwierane, wówczas pochłaniacz jest narażony na ciągły dopływ dużej ilości tlenu, wówczas w szybszym czasie się zużyje.



Przechowuj herbaty z daleka od źródeł ciepła



    Bardzo wysoka temperatura przyspiesza oksydację. Wrażliwym zielonym oraz żółtym herbatom lepiej służy przechowywanie w lodówce, czy też w zamrażalniku. Takie przechowywanie znacząco spowalnia proces utleniania. Jednakże przechowywać należy odpowiednio. Dobrym rozwiązaniem jest podzielenie suszu na niewielkie porcje, które wystarczą nam na przykład na tydzień i spakować je w woreczki. Przed umieszczeniem ich w lodówce czy zamrażalniku, trzeba usunąć jak największą ilość powietrza z torebek z suszem, poprzez ściśnięcie ich. Dzięki temu unikniemy osadzenia się nadmiernej wilgoci na listkach. Ważne jest to, aby po wyjęciu woreczków z lodówki czy zamrażarki, nie otwierać ich od razu. Powinny one najpierw osiągnąć temperaturę pokojową. Powinno się je zostawić, aby się ogrzały.



Przechowuj susz w miejscu zacienionym



    Pewne informacje dotyczące suszu herbaty a wpływie światła na niego, nie są odpowiednio potwierdzone badaniami. Temat ten nie został jeszcze wystarczająco zgłębiony. Nigel Melican twierdzi, iż zmiany, jakie zachodzą przez wystawienie suszu na działanie światła mogą zajść przez fotodegradację, jednak jest to bardzo ogólnym stwierdzeniem, który może dotyczyć również pozostałych reakcji herbaty na światło. Nigel uważa, iż dużą funkcję pełnią procesy polimeryzacji teaflawin, foto-oksydacyjne zachodzące w teaflawinach oraz przemiana chlorofilu w feofitynę. Faktem jednak jest, iż susz wystawiony na działanie światła nabiera nie zbyt przyjemnego metalicznego posmaku, który psuje smak herbaty. Mimo tego, iż nie wiemy, jakie dokładnie reakcje chemiczne zachodzą w listkach, powinno się przechowywać herbatę w dobrze zacienionym miejscu.



Nie wystawiaj herbat na działanie silnych zapachów



    Liście herbaty wchłaniają w siebie zapach otoczenia. Okazuje się to niezwykle korzystnym zjawiskiem, zwłaszcza w produkcji aromatyzowanych herbat, jak na przykład herbata jaśminowa. Listki wówczas przechowuje się wraz z kwiatami jaśminu, dzięki czemu susz nabiera właściwy zapach oraz aromat. Ta cecha suszu jest także wadą herbat, na przykład w przypadku kiedy susz będzie miał kontakt z niezbyt przyjemnym zapachem i go wchłonie. Trzeba o tym pamiętać, w trakcie przechowywania takiej herbaty. Nie należy więc przechowywać takiej herbaty w kuchni czy zatęchłej piwnicy. Nie przyjemny zapach może także być wydzielany przez pojemnik, w jakim trzymana jest herbata. Nie powinno się trzymać herbaty na pewnych drewnianych pudełkach, w puszkach z uszczelkami, które pachną gumą. Nie ładny zapach mogą także wydzielać plastikowe pojemniki.



Nie narażaj herbat na wilgoć



    Wszyscy wiedzą z pewnością, iż herbata wystawiona na działanie wilgoci traci swój cenny aromat. Nie powinno się pozwolić na to, aby przedostała się do niej jakakolwiek wilgoć. Herbata jest higroskopijna, z tego względu ochrona suszu przed wilgocią to nie tylko przechowywanie herbaty daleko od wody i wszelakich płynów, ale także przeciwdziałanie wchłanianiu wilgoci z powietrza. Właśnie dlatego warto zainwestować w hermetyczne pojemniki.



Przechowuj herbaty w większych ilościach



    Warto wiedzieć, iż pozostałości herbaty na dnie hermetycznego pojemnika zwietrzeją w szybszym czasie, aniżeli pojemnik pełny suszu. Aby, herbata pozostała świeża na dłuższy czas, należy napełniać zawsze pojemnik do pełna, po czym potrząsnąć nim, żeby susz ułożył się w pojemniku, po czym nasypać go do pełna. Im większa ilość herbaty w pojemniku, tym mniejsza ilość tlenu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chłonięcia wilgoci, wietrzenia suszu czy wchłaniania przez niego zapachów z otoczenia. Spora ilość herbaty w pojemniku jest o wiele mniej podatna na wszelakiego rodzaju wpływy z otoczenia.



W czym powinno się przechowywać herbatę?



    Powinniśmy wiedzieć, iż kartonowe pudełka oraz papierowe torebki, w których przeważnie sprzedawana jest herbata, nie powinny być używane do długotrwałego przechowywania liści. Takie pojemniku nie gwarantują szczelności, a oprócz tego susz chłonie zapach papieru. Do krótkiego przechowywania herbaty wykorzystuje się także torebki wyprodukowane z 2 warstw z folii cynowej albo aluminiowej i papieru. Takie torebki zapewniają lepszą szczelność i ochronę przed światłem aniżeli woreczki papierowe czy woreczki foliowe. Jednakże nie są dostatecznie szczelne, aby można było przechowywać herbatę przez dłuższy okres.



Pojemniki na herbatę



    Do odpowiedniego przechowywania herbat dobrym wyjściem są drewniane pojemniki, jednakże powinny być jeszcze dodatkowo uszczelnione. Kiedyś Chińczycy takie pojemniki uszczelniali żywicą, wykładali cynową blachą i zawijali w skóry. W dzisiejszych czasach jednak takiego sposobu się już nie praktykuje, gdyż są inne bardziej szczelne materiały dostępne na rynku. Świetnie zabezpieczają herbatę hermetyczne zamykane słoje ceramiczne lub metalowe puszki posiadające podwójne wieczko. W przypadku, kiedy puszka jest większa, wówczas można w niej umieścić parę gatunków o podobnych aromatach, jednakże każda herbata musi być zapakowana w osobną foliową torebkę strunową, wówczas niekonieczne jest kupno pojemnika z podwójnym wieczkiem. Nie zalecany jest natomiast pojemnik wykonany z metalu, gdyż jego energie źle wpływa na energię herbaty, według purystów. Susz można także umieścić w szczelnie zamkniętych szklanych słojach, jednakże trzeba mieć na uwadze, aby umieścić je w zacienionym miejscu. Nawet kolorowe szkła mogą przepuszczać promienie słoneczne, które źle oddziałują na smak i wygląd herbaty. Decydują się na szklany pojemnik, należy zobaczyć czy jest on nieprzezroczysty. Sklepy zajmujące się sprzedażą różnych herbat, korzystają właśnie ze szklanych słoików. Przeważnie są one niezwykle szczelne, lecz przezroczyste, aby osoby kupujące mogły zobaczyć, jak dany gatunek herbaty wygląda. Taka herbata niestety traci wiele swoich cennych właściwości prozdrowotnych, więc nie warto w nią inwestować.



Termin przydatności herbaty do spożycia



    Wysokogatunkowa herbata, przechowywana we właściwy sposób, odpowiednio zamknięta, może być przechowywana do maksymalnie 10 lat, jednakże na rynku przeważnie zakupić można herbaty z terminem dwóch lat przydatności do spożycia.

Dodaj komentarz