Jaką kawę wybrać? Dlaczego przywiązujemy do niej taką wartość?

Kiedy dla wielu osób dzień jeszcze śpi, dla innych jest to już czas pracy lub przygotowywania się do codziennych wyzwań. Najlepszym towarzyszem wczesnych pobudek jest kawa – może ona nie tylko szybko postawić na nogi, ale też pomóc w spokojnym celebrowaniu chwili. Kawy zaparzane ekspresowo po to, by dodać sobie energii od 5:00 nad ranem, pomagają w nauce lub wybraniu się na jogging czy siłownię. Kawy zaparzane niemal z namaszczeniem dla spokojnego rozpoczęcia dnia – co zdarza się u większości sympatyków tego napoju – wprowadzają w pozytywny nastrój i wyciszają przed obowiązkami. Jaką kawę wybrać, kiedy jesteśmy w domu, a jaką kiedy odwiedzamy nowe miejsca w przestrzeni publicznej? Co tak naprawdę wpływa na jej jakość? Gdzie znajduje się najpopularniejsza palarnia kawy w Polsce? Co musi wiedzieć każdy początkujący smakosz, dla którego dotychczas czarna kawa była raczej… czarną magią?

Kawa – dzięki niej możesz wiele osiągnąć

Kawa to napój, który kojarzy się głównie z pobudzeniem i spędzaniem czasu z innymi ludźmi. To dobrze – takie ma przecież właściwości i takie funkcje będzie pewnie pełnić przez następne wieki. Kawa zajmuje drugie miejsce wśród najchętniej wypijanych napojów (zaraz po wodzie) i towarów eksportowych (zaraz po ropie). W połowie XVII wieku w Londynie turecki mężczyzna założył swoją pierwszą budkę z kawą na terenie Europy. Londyńczycy szybko picie kawy  zamienili w nawyk. Powstawało coraz więcej publicznych kawiarni, których istotą nie było samo smakowanie napoju, ale przede wszystkim – rozmowy. Historia społeczna tamtych lat jasno pokazuje, że ten kto przychodził do kawiarni i nie miał nic ciekawego do powiedzenia, nie dzielił się doświadczeniami i nowinkami, ulegał wykluczeniu ze społeczności. Kawiarnie od początku pełniły więc ważne funkcje – określały status społeczny i integrowały lokalnych mieszkańców. Kawa była narzędziem spotkań, rozmów, wymiany myśli, plotkowania czy szukania inspiracji.

Współcześnie rola kawy jest podobna, choć bardzo często wypijamy ją w samotności. To sprzyja rozbudzeniu, które dużo lepiej wpływa na zdolności skupienia i koncentracji. Nie ma więc hierarchicznego znaczenia sam sposób picia – czy robimy to w towarzystwie czy w ramach indywidualnego dodania sobie paliwa. Ważny jest skutek smakowania kawy, czyli dobry nastrój i energia. To właśnie te dwie składowe tworzą dzień pełen wrażeń, emocji, gotowości do działania i podnoszenia się po porażkach. Wszyscy najważniejsi artyści, twórcy (także współcześni twórcy internetowi), pisarze, poeci, malarze czy naukowcy nie wyobrażali sobie dnia bez kawy. I to nie jednej – stosowane dawki są różne i najczęściej indywidualnie dopasowane. Jedno jest pewne: jeśli chcemy być efektywni, produktywni i wydajni, nie ulegać pierwszemu lepszemu zmęczeniu czy zniechęceniu, to warto pić kawę. W zależności od potrzeb – także z cukrem.

Rodzaje kawy

Początkujący sympatycy kawy nie wiedzą, że istnieją dwa rodzaje ziaren. Każda kawa składa się z jednego z nich lub mieszanki obydwu. Te ziarna to Arabica lub Robusta. Arabica w Europie cieszy się większą popularnością niż Robusta. Są różne gusta, ale obiektywnie przyjmuje się, że Arabica jest delikatniejsza i smaczniejsza, choć zawiera mniej kofeiny. Większość kultur pije tylko ziarna Arabici – np. w Polsce. Robusta proponowana jest z kolei często na Węgrzech i w Portugalii. Jest bardzo mocna i silnie pobudzająca.

Jeśli naszym ulubionym miejscem spędzania wolnego czasu lub przerw w pracy jest kawiarnia, to z pewnością spotkaliśmy się z różnymi rodzajami kawy. Ilość kombinacji jest ogromna, a wśród najpopularniejszych wyróżnia się: espresso, cappuccino, latte, mocha, ice coffe, americana, latte macchiato, flat white. Takie nazwy zobaczymy w menu większości publicznych kawiarni i za każdą z nich będą kryły się inne proporcje, inne smaki, inny sposób przygotowania i przede wszystkim – podania.

Idealne espresso – przepis

Kształtujące się gusta zaczynają często od…espresso. Zarówno smakosze, jak i początkujący miłośnicy kawy powinni znać idealny przepis na przygotowanie takiego napoju (prosto z Włoch!). Idealne espresso świetnie rozpocznie dzień i pomoże sprawdzić pracę baristów w kawiarniach! To jednocześnie pomysł na ugoszczenie gości, zaskoczenie bliskich lub po prostu ciekawe popołudnie we dwoje. Idealne espresso składa się z 14 gramów kawy, która musi zostać dalej zmielona przez odpowiednio podany ekspres. Kiedy kawa zostanie zmielona i nasypana do portafiltra, trzeba ją ugnieść. Dalej należy zmontować portafiltr przy ekspresie i przez 30 sekund lać wodę, by uzyskać 30 ml kawy. Przepis uznawany jest za najbardziej klasyczny, a wśród profesjonalnych smakoszy używa się nawet określenia “kanoniczny”.

Palarnie kawy

Nie byłoby żadnej przyjemności i żadnego sukcesu wynikających z picia kawy, gdyby nie profesjonalne palarnie. W specjalnie przygotowywanych piecach następuje prażenie kawy – ciemniej lub jaśniej. Słodycz, kwaskowatość, gorzki smak – wszystko jest na bieżąco kontrolowane i realizowane tak, by zadowolić osoby, które mają zupełnie różne gusta. W procesie palenia niektóre ziarna wydobywają bardziej wyraźne aromaty. Zmienia się też zawartość kofeiny. O smaku i prażeniu decydują również  warunki samego hodowania i pochodzenie. Wszystkie składowe są przez pracowników palarni traktowane poważnie i perspektywicznie – od aktywności pieców oraz wiedzy i zaangażowania pracowników zależy cała jakość ostatecznie uzyskiwanego produktu.

Palarnia kawy Lani Coffee

Zespół pasjonatów palarni kawy Lani Coffee – najpopularniejszego miejsca w Polsce – przed ponad rok mieszkał na plantacji kawy na Hawajach. Wynajmowali wtedy pokój zlokalizowany bezpośrednio nad plantacją. To nie tylko stanowiło o czerpaniu inspiracji, ale także o pełnym zachłyśnięciu się kawą. Po pierwsze – jako produktem samym w sobie, po drugie – jako całą kulturą związaną ze sposobem picia czy palenia ziaren. Lani Coffee stawia na zaspokajanie różnych potrzeb klientów – niezależnie od wieku, miejsca zamieszkania czy pochodzenia. To priorytet twórców, dlatego otworzyli sklep, którego produkty docierają do różnych zakątków. Z różnych też zakątków pochodzą! To właśnie najważniejsza i najbardziej pożądana cecha Lani Coffee – każdy kto marzy o przyniesieniu do swojego domu trochę smaków świata – np. Etiopii, Meksyku, Rwandy czy Panamy, może to bez problemu zrobić. Na swojej stronie internetowej w praktyczny sposób pomagają w wyborze kawy. Wystarczy, że jako potencjalny klient sprecyzujesz czy chętniej pijesz kawę białą czy czarną, a potem zaznaczysz z jakiego sposobu parzenia korzystasz. Może to być ekspres ciśnieniowy albo metoda przelewowa. 

Palarnia Lani Coffe znajduje się w Morągu przy ul. Przemysłowej 17. Zaraża pasją nie tylko Mazury i Warmię, ale dzięki sprzedaży internetowej i aktywności w mediach społecznościowych, pozostałe regiony Polski. Ziarna, z których korzystają służą też produkcji piwa, nalewek kawowych i specjalnych mieszanek przygotowywanych na zamówione wcześniej okoliczności. Palarnia wyposażona została w trzy wysokiej jakości piece do palenia kawy – każdy z nich jest kontrolowany przez organy państwowe, co gwarantuje bezpieczeństwo i prawidłowości produkcji.

Kawa na przełamanie lodów

Dosłownie i w przenośni – kawa jest najbardziej uniwersalnym napojem w kwestii interakcji społecznych i tak zwanego przełamywania lodów. Dotyczy to zarówno oficjalnych spotkań (np. biznesowych), jak i towarzyskich. Nie ma lepszego rozwiązania na np. pierwszą randkę niż wspólne wyjście do kawiarni. Kawa w samej swej istocie jest niezobowiązująca, powszechna i elegancka. Może stać się początkiem ciekawej znajomości lub zweryfikować początkowe oczekiwania i podjąć drogę rezygnacji ze współpracy czy budowania relacji. Kawa na przełamanie lodów ma też wymiar dosłowny – bardzo dobrze sprawdza się do słodkich deserów, które można przygotować samodzielnie w domu lub zamówić w restauracjach. Jest codzienną towarzyszką dobrych i złych chwil, wymyślania nowych pomysłów i realizowania wyznaczonych celów.

Dodaj komentarz