O NAS

Nic nie równa się ze smakiem i aromatem świeżo zaparzonej kawy. Miłośników tego boskiego napoju jest obecnie miliony i każdy z nich posiada odmienne podniebienie oraz preferencje. Coraz więcej z nich przykuwa uwagę do jakości i sposobów zaparzenia ziaren, tak aby spotkanie z gotowym naparem, umożliwiło pełne poznanie jego aromatów i walorów. Na szczęście producenci oraz plantatorzy kawy wiedzą jak wymagający potrafią być „kawosze” i wychodzą naprzeciw z różnorodnymi gatunkami, smakami, pomysłami.  My również jako dystrybutorzy i miłośnicy tego trunku, jesteśmy świadomi potrzeb naszych klientów i staramy się zaoferować im jak największy wybór ziaren, przy zachowaniu najwyższego stopnia jakości. Dlaczego jest to dla nas aż tak ważne? Ponieważ nasz sklep oraz palarnia powstały z miłości, połączonej z ciężką pracą i zdobytym doświadczeniem.

A ZACZĘŁO SIĘ OD PASJI…

Ponoć wszędzie tam, gdzie znajduje się choć odrobina pasji, wykonywana praca rodzi wyczekiwany owoc. I nie ma się co dziwić, ponieważ napędza ona do działania i podjęty wysiłek z czasem zamienia się w przyjemność. I tak rzeczywiście stało się z nami i naszą obsesją na punkcie kawy. Ale zacznijmy od samego początku. Idea naszej firmy narodziła się na Hawajach, na wyspie Big Island w regionie Kona. Tam właśnie mieliśmy przyjemność mieszkać przez rok w uroczym pokoiku, znajdującym się bezpośrednio nad palarnią. Proszę sobie wyobrazić jakie to musiało być przeżycie, będąc nieustannie otoczonym wonią świeżo palonej kawy, pochodzącej z lokalnych upraw. Uwiedzeni tymi zapachami, daliśmy porwać się ku niesamowitej przygodzie uprawy i produkcji ziaren kawowca. Dzięki uprzejmości lokalnych plantatorów, mieliśmy szanse poznać tajniki uprawy od podszewki. Było to niezwykle bogate doświadczenie również ze względu na lokalizacje tych plantacji, ponieważ w regionie Kona rośnie jeden z najlepszych gatunków kawy na świecie, doceniany przez rzeszę smakoszy. Ma to związek przede wszystkim z odpowiednim klimatem, ale także z podejściem hodowców, którzy wykorzystują w swojej pracy olbrzymią wiedzę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Jako że w ostatnim czasie gatunek tych ziaren stał się niezwykle popularny, zaczęto przy uprawie i produkcji wykorzystywać dodatkowo nowoczesne metody, których działanie udało nam się podpatrzeć. I tak zafascynowani nowo zdobytą wiedzą i umiejętnościami postanowiliśmy otworzyć własną palarnie kawy, znajdującą się w Morągu przy ulicy Przemysłowej 17, aby dzielić się z innymi efektami naszej pracy, która od razu pochłonęła nasze życie.

Własna palarnia

Hawaje umożliwiły nam zdobycie odpowiednich umiejętności w otworzeniu własnej palarni oraz swoim tropikalnym klimatem rozżarzyły ogień miłości do kawy. I tak w 2011r. udało nam się otworzyć Palarnie Kawy Lani Coffee w regionie Warmii i Mazur. Jest to swoista manufaktura, w której każde ziarno traktujemy z należytą dbałością.

Importowane przez nas ziarna

Zanim ziarna kawy dotrą do Twojego domu, muszą przebyć wiele etapów. Działanie każdego z nich wpływa na ich smak oraz jakość. Ważne jest więc, aby już podczas uprawy kawowca mieć pewność, że plantatorzy dokładają wszelkich starań, by zbierane przez nich owoce reprezentowały wysoki standard. Trzeba także dodać, że uprawa tej rośliny jest niezwykle wymagająca, gdyż wiąże się ze ściśle określonym klimatem oraz specjalistyczną wiedzą. Wysokiej jakości ziarna pochodzą z małych plantacji, gdzie każdy krzew rośnie w swoim tempie i nie jest sztucznie pospieszany, jak to bywa w przypadku przemysłowych, wielkich plantacji. Dzięki temu cały proces odbywa się w naturalnych warunkach, co pozytywnie wpływa na jakość spożywanych ziaren. Dlatego poświęciliśmy dużą ilość czasu, aby znaleźć takie miejsca na mapie, które w pełni sprostają naszym wymaganiom. Obecnie w naszej ofercie znajdują się ziarna pochodzące z wielu regionów świata. Posiadanie tak różnorodnego wyboru jest dla nas bardzo istotne z uwagi na indywidualny smak i aromat każdego z nich.

Proces palenia ziaren

Jako firma będąca manufakturą, która powstała z pasji, czuwamy uważnie nad całym procesem palenia kawy. Kiedy do naszej palarni zostaną przywiezione ziarna, z wybranych przez nas plantacji, od razu zabieramy się do ich odpowiedniej obróbki. Proces wypalania ziaren wiąże się z posiadaniem specjalistycznych pieców, które ustawione w odpowiedniej temperaturze, zdołają wydobyć z nich zamierzony smak. W naszej palarni znajdują się trzy takie piece, które są pod kontrolą wszelkich instytucji Państwowych, czuwających nad bezpieczeństwem i poprawnością produkcji.

Istotą procesu palenia kawy jest dobór właściwej temperatury oraz czasu palenia, co do gatunku ziaren. Podczas ich prażenia uwalniają się setki aromatów i to właśnie od tych parametrów zależy, który z aromatów będzie przebijający się i da naszej kawie określony smak. Moc palenia ma również istotny wpływ na zawartość kofeiny w ziarnie. Im większa będzie temperatura, tym kawa będzie zawierała mniej kofeiny. Dlatego w naszej ofercie znajdują się ziarna palone na różne sposoby: średni do ciemnego, średni i jasny, tak aby zadowolić wszystkich miłośników tego napoju. 

Hurt i sprzedaż detaliczna

Nasza palarnia przygotowuje dla Państwa świeżo paloną kawę, którą można zamówić przez nasz sklep internetowy. Aspekt ten wyróżnia nas pośród innych firm, ponieważ od razu po złożeniu zamówienia, zabieramy się za proces palenia, dzięki czemu na Państwa stół trafia niezwykle aromatyczny i świeży produkt. Takie palenie detaliczne wykonujemy we wtorki i czwartki, by już następnego dnia odpowiednio przygotować wysyłkę. Dlatego wszelkie sfinalizowane zamówienia od czwartku od godziny 10 do wtorku do godziny 10 palimy we wtorek i wysyłamy w środę, a zamówienia złożone we wtorek po godzinie 10 do czwartku do godziny 10 palimy w czwartek i wysyłamy w piątek. Mamy również możliwość realizacji zamówień hurtowych, wtedy wszelkie terminy palenia i wysyłki ustalamy indywidualnie z klientem.

Co oferujemy?

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że każda osoba posiada swój indywidualny, ulubiony smak kawy. Niektórzy wolą ziarna bardziej kwaśne, niektórzy bardziej słodkie, inni z gorzkim posmakiem, tamci dodatkowo z nutą owoców, a jeszcze inni mocniejsze itp. Dlatego w naszej ofercie staraliśmy się dogodzić każdemu w miarę możliwości i rozszerzyć wybór jak najbardziej się da. Jak już wiemy elementów świadczących o smaku kawy jest naprawdę wiele. Dlatego, aby ułatwić Państwu wybór, postanowiliśmy przy każdym produkcie zamieścić szczegółowe informacje na temat: pochodzenia (kraj i region), odmiany, jakości obróbki, stopnia palenia oraz wyczuwalnych nut smakowych ziaren. Ponadto na opakowaniu znajdują się niewielkie rysunki, obrazujące sposób przyrządzenia kawy, który będzie najlepszy do danego typu ziaren. Aby jeszcze bardziej sprostać Państwa wymaganiom, postanowiliśmy nie tylko wprowadzić do oferty kawy ziarniste, ale także na Państwa życzenie w opakowaniu może znaleźć się jej postać mielona.

Arabica – gatunek najbardziej uwielbiany

Na świecie istnieją dwa główne gatunki kawy: arabica i robusta. Każdy z nich ma swoich miłośników, lecz powszechnie mówi się, iż ziarna arabica są szlachetniejsze w smaku niż robusty. Posiadają one przede wszystkim łagodniejszy i mniej kwasowy aromat, a także niższą zawartość kofeiny. Ich uprawa jest znacznie bardziej kosztowna i wymagająca, ponieważ muszą rosnąć na odpowiedniej wysokości, w przeciwieństwie do swojej konkurentki robusty, która potrafi rozwinąć się na płaskim terytorium. W naszej ofercie znajdą państwa znakomite ziarna arabica, pochodzące z takich rejonów jak: Etiopia, Kenia, Jamajka, Indonezja, Brazylia i wiele innych.

Specialty coffee – kawa najwyższej jakości

W naszym sklepie sprzedajemy także, ostatnio niezwykle popularną, kawę z rodzaju Premium o nazwie – specialty. Jest to kawa, która odznacza się najwyższą jakością i otrzymała przez odpowiednie jury w punktacji od 1 do 100 minimum 80 punktów. Ich fenomen polega przede wszystkim na unikatowym aromacie ziaren, z mocno wyczuwalnym bukietem smakowym i możliwie z jak najmniejszym defektem. Przy jej produkcji z należytą starannością selekcjonuje się odpowiednio dojrzałe owoce kawowca, tak aby do worka nie dostał się żaden zgniły owoc, który mógłby wpłynąć negatywnie na resztę. Podczas pobytu na Hawajach mieliśmy szansę obserwować proces segregacji owoców, przez co możemy Państwa zapewnić, że kawy znajdujące się w zakładce – specialty – są nimi w 100%, a do ich procesu palenia przykuwamy największą uwagę.

Poza arabicą i kawami specialty, w naszej ofercie znajdują się także kawy bezkofeinowe, smakowe oraz mieszkanki espresso. A także jesteśmy w stanie na życzenie klienta stworzyć dla niego własny, oryginalny brand.

Nasze doświadczenie

W przeciągu tych 8 lat od czasów założenia palarni Lani Coffe wydarzyło się naprawdę sporo i mieliśmy szanse zdobyć jeszcze więcej wiedzy na temat kawy i potrzeb klientów. Uczestniczyliśmy w wielu ciekawych projektach z wykorzystaniem naszych ziaren, np. przy produkcji piwa Coffee Stout, nalewek kawowych, mieszanek tworzonych dla indywidualnych klientów oraz na potrzeby różnych eventów. Z fanami naszej kawy udała nam się otworzyć wiele kawiarni, gdzie jej smak może być przekazywany do większego grona „kawoszy”. Z biegiem lat coraz bardziej rozwijamy nasze umiejętności oraz możliwości. Poszerzamy gamy ziaren o te najbardziej cenione: Specialty Coffee, Cup of Excellence, tak aby zadowolić nie tylko osoby zaczynające interesować się kawą, ale także te mające już swoje oczekiwania względem smaku i jakości. Jesteśmy świadomi potrzeby zgłębiania wiedzy w zakresie produkcji, uprawy, palenia i sposobów zaparzania kawy. Dlatego w naszej zakładce – blog – znajdą Państwo wiele ciekawych artykułów, które mamy nadzieję nasycą ten głód ciekawości i umożliwią znalezienie tej odpowiedniej małej czarnej dla siebie.

A zatem wierzymy, że skorzystają Państwo z naszej szerokiej oferty i zaufają naszemu doświadczeniu. W razie jakichkolwiek pytań, czy wątpliwości zapraszamy do kontaktu.