PALARNIA

Doświadczenie i kunszt w parzeniu kawy nie są w stanie zatuszować tego, czy dana kawa została wcześniej w odpowiedni sposób przygotowana. Dlatego też tak istotny jest już sam etap jej zbiorów, pakowania, przechowywania, transportu aż po wypalanie ziaren w profesjonalnej palarni kawy. Różnego rodzaju gatunków kawy jest wiele, co więcej wciąż powstają nowe smakowite mieszanki, jednak nie każdy z nas wie, ile czasu i pracy trzeba włożyć w proces jej właściwego przygotowania. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, na temat tego, jak wygląda palenie kawy w naszej palarni zapraszamy do dalszej lektury…

Popularność kawy

W dobie dzisiejszych czasów praktycznie wszystkie kawiarnie stale prześcigają się w tym, w której z nich parzy się lepszą kawę. Jednakże, jak się okazuje w tym, jaki smak będzie miała nasza kawa, wcale najistotniejsze nie jest to, w jaki sposób będziemy ją parzyć. Do najbardziej istotnych kwestii w procesie przygotowywania kawy należy wiele etapów jej produkcji, począwszy od zbiorów, aż po sposób jej parzenia. Jednak na naszą szczególną uwagę zasługuje tutaj głównie proces jej palenia. To właśnie w nim, przede wszystkim tkwi tajemnica naprawdę dobrej kawy. Zatem, jeśli zależy Ci na jakości kawy, przygotowywanej w Twojej kawiarni i dzięki jej oryginalności chcesz przyciągnąć nowych klientów powinieneś zamawiać kawę tylko u naprawdę doświadczonych specjalistów, zajmujących się wypalaniem jej ziaren.

Kawa to nie tylko jej wyrafinowany smak…

Nawet najbardziej wyborna kawa, ma nie tylko sprawić, że możemy rozkoszować się jej smakiem i aromatem, ale z założenia ma nas także pobudzać do pracy i stawiać na nogi, nawet po najbardziej nieprzespanej nocy. Niestety, rynek kaw tak się rozrósł i zasypuje nas w dużej mierze tanimi zastępnikami prawdziwej kawy, a wśród nich naprawdę ciężko nam znaleźć taką, która da nam szansę cieszenia się jej wspaniałym aromatem i smakiem. Na co zatem powinniśmy zwracać szczególnie uwagę przy jej zakupie i jak wybrać kawę, która spełni wszystkie nasze oczekiwania? Przede wszystkim warto przyjrzeć się dokładnie wszystkim etapom jej produkcji i wybrać tą, która jest produkowana w prawdziwej, tradycyjnej palarni. Bowiem, jak już zauważono to właśnie jej palenie w ogromnej mierze determinuje smak i aromat gotowego już napoju.

Co najbardziej oddziałuje na smak kawy?

Istnieje wiele elementów, począwszy od zbiorów kawy, aż po jej obróbkę i pakowanie, które istotnie oddziałują na to, jaki jest jej późniejszy smak i aromat. Co za tym idzie, jeśli zależy nam na tym, aby wybrać jak najlepszą kawę powinniśmy zwracać uwagę na czynniki, które ją charakteryzują. Poszukując idealnej kawy, sprawdzamy między innymi jej aromat, goryczkę, kwasowość, moc i konsystencję.  

Profesjonalni bariści za ideał przyjmują kawę, która ma średni stopień goryczki, niewielką kwasowość i utrzymuje pełną konsystencję. Co więcej jej smaki muszą być czyste i nie posiadać żadnych zanieczyszczeń.  

Aromat, czyli zapach, który kusi

Dobra kawa musi mieć przede wszystkim mocny i intrygujący aromat. Na to, jaki konkretnie aromat ma dana kawa wpływają jej odcienie aromatyczne.

Jeśli ziarna danej kawy zostały w odpowiedni sposób wypalone powinno się w niej znajdować około 800 różnych związków aromatycznych. Jest ich w takiej kawie zdecydowanie więcej, niż w tej, której nie poddano procesom palenia. Aby nie było konieczności rozróżniania aż 800 różnych aromatów wprowadzono 18 różnych odcieni aromatycznych. Przy czym dokonano podziału kaw między innymi według następujących odcieni, takich jak nuty czekolady, drzewa, korzeni, kwiatów, gumy, czy też zapach chemii.

Niektóre spośród tych nut zapachowych, takie jak zapach czekolady są pożądane. Z kolei inne, takie jak zapach gumy, czy zjełczały aromat raczej ją dyskwalifikują i stanowią dowód na to, że kawa została źle wypalona.

Gorzki smak w kawie – skąd pochodzi?

Goryczka w kawie wynika stąd, jak dużą zawartość kofeiny posiada w swoim składzie kawa oraz w jaki sposób przeprowadzono procesy jej palenia. Do powstania zbyt gorzkiej kawy dochodzi wtedy, gdy ziarna palono zbyt długo, lub gdy proces palenia przeprowadzono w zbyt wysokiej temperaturze.

Co powoduje, że kawa jest kwaśna?

Kwasowość stanowi tą z cech kawy, które wzbudzają naprawdę dużo emocji, zwłaszcza w gronie jej prawdziwych wielbicieli. Laicy kwasowość uważają za kwaśny posmak kawy, czyli cechę, która raczej nie należy do pożądanych. Jednak, w rzeczywistości kwaśna kawa jest złą kawą, a kwasowość odnosi się do zupełnie innej jej cechy.

Specjaliści zgodnie uważają, że gdyby nie kwasowość kawa byłaby mdła i zupełnie pozbawiona swojej wyrazistości smakowej. Co więcej, wśród najlepszych kaw na świecie, dominują właśnie te gatunki kawy, w których można wyczuć charakterystyczną kwasowość. Kwasowa kawa to między innymi stuprocentowa arabika, a nieco kwasowy posmak posiadają również nieco mniej popularne mieszanki arabiki i robusty.

Czy dobra kawa powinna być możliwie jak najmocniejsza?

Moc oznacza kolejną cechę kawy, która dla wielu bywa przyczyną prowadzenia naprawdę gorących rozmów. Laicy moc kawy oceniają, biorąc pod uwagę to ile zawiera w sobie kofeiny. Jednakże dla baristów moc kawy oznacza bogactwo różnych jej smaków. Co za tym idzie, im mocniejsza jest dana kawa tym bardziej wyczuwa się jej smak, a do tego jej posmak pozostaje nam w ustach na dłużej.

Jaki wpływ na smak kawy ma jej konsystencja?

Kiedy można ocenić, że dana kawa posiada właściwą konsystencję? Przede wszystkim wtedy, kiedy po jej spożyciu na języku czuje się delikatny krem. W tym wypadku pożądane będą takie odczucia, jak zawiesistość, ciężkość i gęstość. Natomiast do niepożądanych należą takie odczucia, jak cierpkość, lepkość i brak głębi, wyczuwanego przez nam smaku danej kawy.

Skąd pochodzi naprawdę dobra kawa?

Szukając konkretnego smaku kawy warto przyjrzeć się także jej pochodzeniu. W tym celu trzeba przyjrzeć się temu, jaki rodzaj kawy produkuje się w danym rejonie. Np. gdy poszukujemy kawy, która będzie miała słodkawy, pełny smak powinniśmy zwrócić się w kierunku Brazylii. Z kolei, szukając aromatów czekolady powinniśmy zwrócić uwagę na ofertę kaw, pochodzących z Gwatemali, Nikaragui lub Kostaryki. Natomiast lekkie, cytrusowe nuty smakowe odkryjemy w kawie, pochodzącej z Etiopii. Słodkie, owocowe smaki to z kolei kawy, wywodzące się z Kenii.

Każda kawa, nim trafi do sprzedaży powinna zostać najpierw poddana odpowiedniej formy obróbce. Taka, którą dopiero zerwano z krzewu stanowi jedynie surowy owoc. Chcąc wydobyć z niej ziarno należy przekazać ją kolejno do palarni . Istnieje kilka metod obróbki kawy, które mają swoje zastosowanie w praktyce, należy do nich między innymi naturalna obróbka, prowadzona na sucho, obróbka na mokro i taka, która stanowi pośrednio obróbkę mokrą i suchą.

Zatem, każda kawa, aby wydobyć z niej wszystko to, co najlepsze musi najpierw przejść przez odpowiednie procesy jej obróbki. Tu ogromną rolę odgrywa między innymi jej palenie. Co za tym idzie, aby dana kawa była naprawdę dobra, trzeba zadbać o to, aby we właściwy sposób wypalić jej ziarna. Kawy najwyższej jakości są wypalane przez najbardziej cenione palarnie kawy na świecie, wykorzystujące cenione od lat, tradycyjne sposoby palenia. Tego rodzaju palarnią, dla której priorytetem jest produkowanie kawy najwyższej jakości, której zamiłowanie do kawy wynika z pasji jest Palarnia Lani Coffee.

Krótka charakterystyka pracy palarni kawy

Jak już wcześniej wspomniano, żadne, nawet najlepsze surowe ziarna nie nadają się zupełnie do tego, aby bezpośrednio z nich parzyć kawę. W związku z czym potrzebują one dalszej obróbki. Tym samym, miejscem do którego kolejno się je kieruje jest właśnie palarnia kawy. Co więcej każdą kawę uznają się za najsmaczniejszą, wtedy gdy jest ona świeżo palona. W związku z czym tego rodzaju zabiegi prowadzi się już w jej krajach docelowych, czyli w tych miejscach, w których będzie się tą kawę następnie sprzedawać.

Palenie kawy odbywa się w specjalnie, przystosowanych do tego celu piecach, które są obsługiwane przez roasterów. Właściwe ustawienie wszystkich parametrów takiej obróbki pozwala na uzyskanie różnego rodzaju smaków kawy. Dzięki temu później na rynek trafiają różnego rodzaju wersje smakowe kaw, w tym między innymi espresso, latte i jeszcze inne…

Po krótce na cały proces palenia kawy składają się kolejno trzy następujące etapy:

  • faza suszenia, prowadząca do usunięcia wilgoci z kawy;
  • faza palenia kawy – dochodzi tu do reakcji pirolizy, co prowadzi do formowania składników aromatycznych kawy;
  • faza chłodzenia – blokuje się w ten sposób dalszy proces palenia ziaren kawy, zmniejszając jej temperaturę do temperatury otoczenia.

Co więcej, pośród rodzajów kaw, które są dostępne na rynku znajdują się między innymi kawy ziarniste oraz kawy mielone. Przy czym, biorąc pod uwagę świeżość ziaren kawy warto decydować się przede wszystkim na te gatunki kaw, które zostały przygotowane w Polsce, pod okiem prawdziwych specjalistów w dziedzinie palenia kawy.

Co decyduje o oryginalności palarni kawy Lani Coffee?

Palarnia kawy Lani Coffee to miejsce, które narodziło się przede wszystkim z pasji i miłości do kawy. Jej zaletą i elementem, który wyróżnia tą palarnię na rynku jest bez wątpienia to, że do procesu palenia kawy dochodzi dopiero po złożeniu zamówienia przez klienta, przez co kawa, która kolejno do nas trafia jest naprawdę świeża i posiada pełnię aromatów i smaków.

Idea działania tej firmy zrodziła się w głowach jej właścicieli w czasie, gdy przebywali na Hawajach, a dokładnie na wyspie Big Island, w regionie Kona, gdzie udało im się pozyskać konieczną wiedzę i doświadczenie w dziedzinie produkcji, a szczególnie wyjątkowości procesu palenia kawy.

Lani Coffee to marka, do której powstania doszło z pasji, gdyż w trakcie pobytu na Hawajach jej właściciele zamieszkiwali bezpośrednio nad palarnią i odkryli wówczas, że proces produkowania kawy to coś, co ich pasjonuje i może wręcz stanowić ich sposób na życie. To wszystko doprowadziło do tego, że po powrocie do Polski podjęli decyzję o tym, że ich przygoda z kawą na tym etapie jeszcze nie może się skończyć.

W związku z powyższym w 2011 roku zdecydowali się założyć Palarnię Kawy Lani Coffee na terenie Warmii i Mazur, aby głównie mieszkańców tamtejszych terenów zarażać swoją pasją i miłością do kawy.

Oferta palarni Lani Coffee

W ofercie palarni Lani Coffee znajdują się kawy, które wywodzą się między innymi z Brazylii, Etiopii, Kenii, Meksyku, Panamy, Peru i Rwandy. Przy czym każdy rodzaj kawy można kupić zarówno w postaci ziaren, jak też jako kawę zmieloną, która jest już w pełni gotowa do parzenia. Każda z kaw, znajdujących się w ich ofercie posiada inny stopień palenia i różne nuty zapachowe – począwszy od lekkich owocowych, aż po nieco cięższe orzechowe, czy nawet czekoladowe.

Ponadto na stronie palarni Lani Coffee znajduje się również zakładka przy użyciu której możesz dobrać kawę pod kątem tego, w jaki sposób masz zamiar ją później parzyć. Żadna gastronomia, restauracja, czy kawiarnia nie mogłaby istnieć dziś bez kawy. Kochamy ją za unikalny smak i zapach, którego nie da się zastąpić żadnym innym napojem. Sprawdźcie, czy pokochajcie również Lani Coffee i przekonajcie się, że to miejsce, w którym każdy z nas znajdzie najlepszą jakościową i najsmaczniejszą kawę, dopasowaną do wszystkich naszych indywidualnych preferencji, a w dodatku w pełni świeżą.

Oferta naszej palarni jest kierowana, zarówno do klientów detalicznych, jak też hurtowych. Także każdy, niezależnie od planowanej wielkości zamówienia może skosztować naszych wyrobów. Podaruj sobie kawę swoich marzeń! Lani Coffee oferuje Ci właśnie taką kawę, wystarczy, że wejdziesz na naszą stronę i skorzystasz z naszej szerokiej oferty, wybierając smak i rodzaj kawy, odpowiadający Twoim indywidualnym gustom. Ziarniste, czy mielone, smakowe, czy najprostsze bez żadnych dodatków – wszystko to oferuje Wam właśnie nasza palarnia. Znajdź tutaj zestaw swoich ulubionych kaw i niech Lani Coffee zagości na dobre w Twoim domu, pubie lub restauracji. Zapraszamy do krainy, płynącej kawą o najwyższej jakości i o zdecydowanie najlepszych walorach smakowych!